Otázky kolem celiakie Pavel Kohout, Jaroslava Pavlíčková
Naleznete tu odpovědi na mnohé otázky týkající se právě celiakie, stejně jako přes 100 receptů na bezlepkové pokrmy. Je zde probírána také otázka alkoholu a éček.

Balení: | 1 kniha |
---|---|
Cena: | |
Vaše cena: | 145 Kč |
Ušetříte: | 16 Kč |
Dostupnost: |
skladem
|
Značka: | Poznání |
Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek, což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky. Z jídelníčku se musí vyloučit všechny druhy obilí s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen a žito). Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, laskavec, pohanku, sojové boby, kaštany. Stejně tak je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Předpokládá se, že v České republice různými formami trpí 40 – 50 tisíc lidí, z nichž většina o svém onemocnění ani neví. Příznaky jsou například řídnutí kostí, chudokrevnost, neplodnost nebo větší náchylnost k nádorovým onemocněním.
- 132 stran
- černobílá, brožovaná kniha
- 1. vydání v roce 2010