Kategorie: Čaje a potraviny

Matcha zelený čaj

Pouze elitní japonští farmáři znají know-how na výrobu čaje Matcha. Výroba tohoto čaje je bezpochyby jednou s nejnáročnějších metod produkce čajů na světě.

Matcha photo
Varianta: 30x 2g sáčky
Cena: 350 Kč
Vaše cena: 257 Kč
Ušetříte: 93 Kč
Dostupnost: skladem
Značka: Kyosun
 ks 

Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matcha poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti.

Sběr čaje probíhá na začátku května. I v této době jsou listy, které se na Matcha používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny – Aracha. Zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek.

Nejdříve listy projdou parou. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Poté se listy usuší. Když listy projdou touto fází, tak se jejich hmotnost sníží téměř na pětinu. V této fázi se tento čaj nazývá „Aracha“, což se dá volně přeložit jako surový čaj.

Další fází je selekce čaje Aracha. Listy přicházejí v různé kvalitě a právě proto je potřebná kategorizace. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje.

Finální čaj je směsí různých odrůd a ústí do konzistentní kvality po celý rok. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“.

Mletí čaje Matcha

Posledním krokem ve výrobě čaje matcha je mletí, které probíhá v naprosto hygienických prostorách továrny za pomoci žulových mlýnů. Ty čaj Tencha rozemelou na naprosto jemný prášek a tím vzniká Matcha. Velikost jednoho zrníčka je 5–10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Je to tak jemné, že se prášek doslova rozpouští v ústech.

Jeden žulový mlýn semele pouze 30–40 gramů čaje za hodinu a i v 21. století pouze tato technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svou ojedinělou chuť, barvu a aroma.

Míchání rozdílných tříd čajových listů je jedním z nejdůležitějších procesů pro zajištění prvotřídní kvality čajů. Výroba čajové směsi je nevyhnutelná pro dosažení rozdílných kvalit čaje Matcha. Existuje více jak 10 různých tříd kvality, které se od sebe odlišují jednak v barvě, chuti a vůni. Matchu nejvyšší kvality lze rozpoznat díky uklidňující zelené barvě a vůni, která by měla být jemná a zároveň sladká. Aby byla směs perfektní, tak je zapotřebí posouzení opravdového mistra, který se řídí dle přísných kritérií.

Historie čaje Matcha:

Čaj je nápoj, který má více jak 5000 let starou historii. Objev pití tohoto čaje je datován do roku 2500 před naším letopočtem a rodištěm je čínská prefektura Yunnan.

V 7. století se Matcha stává populární po celé Číně a to hlavně díky buddhistickým mnichům. Buddhističtí mniši používali Matcha už ve starověku. Tito mniši vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. V roce 1191 přinesl Zen mistr Eisai revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska. Eisai cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora. V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Návod k přípravě

Doporučujeme pro přípravu klasického Matcha čaje metličku na šlehání a misku. Do misky nasypte obsah sáčku a zalijte vodou o teplotě cca 70 °C a vyšlehejte dokud se Matcha nerozpustí.

Složení čaje Matcha

Proteiny, kofein, vláknina, vitamin A – karoten, vitamin E, vitamin C, železo, vápník, draslík, zinek, katechiny, aminokyseliny.

Užívání

Dospělí 4–8 g, děti 10 až 12 let 3,2 g, 7 až 9 let 2,1 g denně. Těhotné ženy mohou čaj konzumovat v omezeném množství (maximálně 4 g denně).

Láhev

Velmi odolná skleněná láhev ve které si pohodlně připravíte svou denní dávku Matcha Tea. Láhev 100% těsní a je vhodná i do myčky.

  • ergonomický tvar – skvěle se drží
  • široké hrdlo pro pohodlné pití a snadné nasypání sáčku Matcha Tea
  • vhodné pro teplé i studené nápoje

Vaše názory, zkušenosti:

...zatím nejsou žádné příspěvky...

Vložit příspěvek

Upozornění: příspěvek se po odeslání bude zobrazovat všem návštěvníkům této stránky. Pokud nám chcete napsat soukromě, použijte raději email. Viz také Podmínky ochrany osobních údajů.

Zadejte prosím číslo 22 (ochrana proti spamu)

Související produkty:

Forest Fruit Teekanne

Forest Fruit Teekanne photo

Jedinečný čaj pro všechny generace.

Chia semínka

Chia semínka photo

Obsahuje přírodní antioxidanty, je výborným zdrojem energie.

Čaj Přeslička

Čaj Přeslička photo

Působí na klouby a jejich flexibilitu.

Spolehlivý obchod
Heuréka: ověřeno zákazníky

Vitalita.cz – přinášíme vám vitalitu již 20 let

Ceny včetně DPH | Kontakt | Nápověda

Copyright © 1999, 2019 Vitalita.cz (právní doložka)